2018 m. spalio 15 d. - 3 min skaitymo

Duomenų analizė klientų elgsenos įvertinimui

Ar žinojote, jog patenkintas klientas sugrįš ir išleis 67 % daugiau per ateinančius metus? Tyrimai atskleidė, jog lojalus ir ilgalaikis (6 mėn - 36 men) klientas išleidžia per sekančius metus daugiau, nei vienkartinis ir trumapalaikis klientas (1-6 mėn) (pagal "Brain & Co atlikta tyrimą). Tai įrodo, kokia svarbi klientų elgsenos analizė ir kaip stipriai tai gali įtakoti mūsų tolimesnį pelningumą.

Kaip įvertinti savo elektroninę parduotuvę ir padidinti pardavimus?

Auksinio ir vieno patarimo nėra. Jeigu tai būtu taip paprasta, jau per ateinančius metus padidinčiau pelningumą 50 %, tačiau... Turime įvertinti savo klientų elgseną ir pritaikyti sprendimus, kurie tinka Jums. Iškarto kyla klausimas, o kaip įmanoma įvertinti elgseną?

  • Turimų duomenų analizė (plačiau žemiau)
  • Naujų specifinių duomenų surinkimas
  • Papildomi įrankiai vartotojams stebėti

Turime keletą svarbių punktų, kurie mums gali padėti visapusiškai įvertinti savo auditorijos elgseną, rasti parduotuvės spragas ir žinoma - priimti efektyvius sprendimus, kurie grąžins klientus ir padidins pardavimus be jokių reklamų!

Vartotojų elgsenos analizė ir pelno didinimas

Turimų duomenų analizė

Reta parduotuvė, kuri neturi integruoto "Gooogle analytics" (statistikos duomenų rinkimo įrankis). Tai įrankis, kuris tikrai padės atlikti vartotojų ir jų elgsenos analizę. Tačiau, apie svarbiausias metrikas norėčiau aptarti žemiau:

  • Unikalus apsilankymai

    Tai ganėtinai šalutinė metrika, tačiau svarbi ir aktuali. Tai unikalių apsilankymų kiekis per dieną / savaitę ar mėnesį Jūsų parduotuvėje. Taip galite įvertinti ar parduotuvės lankomumas didėja. Sujungus su kitomis metrikomis, galite įvertinti - grįžtamumą klientų t.y lyginant bendrą apsilankymų skaičių su unikalių apsilankymų kiekiu.

  • Sesijos

    Jeigu turime 2 unikalius lankytojus ir tris sesijas, tai reiškia, jog vienas vartotojas susidomėjo ir grįžo į parduotuvę. Įvertinkite savo parduotuvės "Number of sessions per user" metriką ir dalinai sužinosite, ar vartotojai apskritai grįžta pas Jus.

  • Puslapių peržiūros

    "Page views" metrika atskleidžia, kiek vartotojas puslapių aplanko. Iš dalies, tai gera metrika ir jeigu vartotojas naršo - puslapis patinka, praleidžiamas laikas svetainėje didėja ir sukėlėt susidomėjimą, tačiau! Verta atkreipti dėmėsį, jog mažas ar labai didelis rodiklis nereikštu UX (Angl - "User expierience") klaidų svetainėje.

  • Atmetimo rodiklis

    "Bounce rate" metrika atskleidžia, kiek vartotojų ateina ir išeina net neperėjus į sekantį puslapį. Didelis atmetimo rodiklis gali reikšti problemas svetainėje, prastą reklamos auditoriją ir sufleruoja, jog privalote dirbti su puslapiu, jog klientas tęstu naršymą ir pereitu į kitus puslapius.

  • Vidutinis laikas svetainėje

    Metrika atskleidžia, kiek laiko lankytojas praleidžia svetainėje. Ypač žemas laikas reiškia rimtas problemas svetainėje. Jeigu vartotojas užeina ir praleidžia mažai laiko, apžiūri vos kelis puslapius ir palieka parduotuvę - reiškia ieškoti problemų, nes prarandate savo klientus. Sujungus visas metrikas Jus gaunate aiškų vaizdą ir savo parduotuvės įvertinimą.

  • Apsilankymai iki pardavimo

    Tai tikrai įdomi ir daug pasakanti metrika - kiek puslapių reikia peržiūrėti vartotojui iki pirkimo. Tam tikri sprendimai svetainėje padeda išgryninti šį procesą ir padidinti pardavimus.

Atlikau parduotuvės analizę, kas toliau?

Sprendimai - įvairūs ir ganėtinai individualūs. Atlikus parduotuvės analizę privalote rasti esmines parduotuvės problemas ir tai bus pirminis darbų etapas. Raskite prasčiausius puslapius - problemos pagrindiniame puslapyje, problemos kategorijoje, o gal netinkami sprendimai prekės vidiniame puslapyje? Lyginkite su geriausiais ir sekite tinkamais pavyzdžiais. 

Apie naujų specifinių duomenų surinkimą pratęsime sekančiame straipsnyje!

Naudojame trečiųjų šalių slapukus siekdami analizuoti svetainės srautą. Skaityti plačiau
Sutinku Nesutinku