2016 m. sausio 24 d. - 4 min skaitymo

Išplėstinis sandėlio valdymas (1)

Šiame straipsnyje nusprendžiau aptarti išplėstinio sandėlio valdymą. Kokį papildomą funkcionalumą suteikia "Advanced stock management", kaip viskas veikia ir kokios teigiamos, neigiamos savybės. Dažnai susiduriu, jog žmonės klausia, domisi, tačiau retai supranta, kaip viskas ten vyksta ir kam ištikro tai reikalinga. PrestaShop pateikia tikrai detalę informaciją apie šį papildomą funkcionalumą (angl. kalba - dokumentacija). Tačiau šiame straipsnyje pasistengsiu pateikti savo patirtį ir įžvalgas. Tikiuosi, jog šis straipsnis padės atsakyti į klausimą - ar reikia man šios funkcijos, ar visgi nereikia?

Kiekvienas verslas susiduria su įšūkiais, o likučių valdymas, sandėlys tikrai opi problema kiekvienam verslui. Žinoma, visi tai nori optimizuoti kiek įmanoma labiau, jog sutaupytu žmogiškųjų resursų, palengvinti buhalteriją ir apskritai - bendrą pirkimo ir siuntimo procesą nuo pradžios iki pabaigos. Tačiau kas gaunasi? Likučiai neatitinka, sandėlyje betvarkė, buhalterija pikta, o inventorizacijos rezultatai supykdo, net geriausius įmonės vadovus. Visi sėda apgalvoti, kaip visgi reikėtu tvarkytis tos likučius? Kaip išvengti nesklandumų ir netikslumų? Kaip apsaugoti savo sandėlį? Gal naudokite papildomą programinę įrangą, sistemą, o gal pasinaudokite PrestaShop siūlomu funkcionalumu?

PrestaShop išplėstinis sandėlio valdymas

Kaip aktyvuoti išplėstini sandėlio valdymą?

Aktyvavimas itin paprastas. Apsilankykite kairėje meniu esančiame "Preferences" (nustatymai), pasirinkite "Products" (prekės nustatymai) ir nustatymu apačioje rasite "Stock" (likučių) dalį. Aktyvuokite "Advanced stock management" ir pasirinkite, jog naujoms prekėms taikytu "Advanced stock management". Aktyvavus ir išsaugojus, turėtumėte meniu sąraše pamatyti naują skiltį - "Stock". 

Kam tai naudinga ir kaip tai veikia?

Tai naudinga tiems, kurie sandėliuoja prekes. Jeigu dirbate kitokiu principu - Jums tikrai neverta tęsti ir toliau skaityti straipsnio ir žinoma - naudoti šio funkcionalumo. Šis funkcionalumas remiasi, jog kiekvieną parduotuvėje esančia prekę galite priskirti į sandėlį (sandėlių skaičius neribotas, tačiau privaloma jog būtu bent vienas sandėlys). Priskyrus į sandėlį prekę ar jos kombinaciją (L dydžio rūbai 4 sandėlyje, M dydžio rūbai - 3 sandėlyje), galima nustatyti prekės lokaciją sandėlyje. Tai padės darbuotojams greitai ir lengvai rasti sandėliuojamą prekę, bei palaikyti tvarką sandėlyje. 

Priskyrus prekę į sandėlį ir nustačius prekės lokaciją (lokacija nėra būtina) nustatome, jog prekė naudoja advanced stock management funkcionalumą. 

Išplėstinis sandėlio valdymas PrestaShop

Tai galima atlikti įsijungus prekės redagavimą -> pasirinkus kiekių (quantity) sritį. Nustatome prie prekės, jog norime naudoti "Advanced stock management" ir pažymime, jog kiekis priklausomas pagal sandėlį. 

Viskas! Prekė jau naudoja išplėstini sandėlio valdymą. Taip reikėtu atlikti su visom prekėm arba kreiptis į programuotoją, jog tai būtu nustatyta automatiškai. Šioje dalyje dalyvauja penkios duomenų bazės lentelės: product; product_shop; stock_available; warehouse ir warehouse_product_location. Techniškai kalbant - "advanced stock management" nustatomas product ir product_Shop lentelėse. Stock available lentelėje nustatoma, jog prekė naudoti sandėlį (depends_on_stock = 1), o sekančiose lentelėse - turi būti įterpiami nauji įrašai, jog prekė priskirta tokiam sandėliui ir jeigu naudojama lokacija - įterpta prekės lokacija. 

SVARBU: Sukūrėte naują sandėlį, priskyrėt prekę, tačiau apsipirkimo metu nėra kurjerių pasirinkimo? Nueikit: stock-> warehouse -> redaguokite sukurtą sandėlį ir priskirkite sandėliui kurjerius.

Sandėlio valdymas

Jau išmokome, kaip aktyvuoti išplėstinį valdymą, kaip administruoti prekes. Kas vyksta toliau? Tolimesnis kelias - su sandėlio, naujais tiekėjo užsakymais. Šis funkcionalumas suteikia galimybę rankiniu būdu pridėti arba išminusuoti prekės likutį. Kodėl tai reikalinga? Galbūt pardavinėjate ne tik elektroninėje parduotuvėje? Tai pardavimus prekę, tiesiog rankiniu būdu arba susiejus sistemas reikėtu išminusuoti parduotą kiekį iš sandėlio.

Prestashop likučių tvarkymas

Žinoma, jeigu pardavinėjate tik elektroninėje erdvėje, šis veiksmas bus daromas retai. Kiek dažniau teks panaudoti sekantį funkcionalumą - užsakymai iš tiekėjų. Iš meniu punkto Stock pasirinkite -> Supply orders punktą. Šioje dalyje galite matyti visus atliktus užsakymus iš tiekėjų, jos administruoti - laukiame užsakymo, užsakymas pateiktas, dalinai gavome. Gautus užsakymus peržvelgti - sužymėti gautas prekes, galbūt kažko negavote. Patvirtinus užsakymą - kiekis automatiškai prisideda į sandėlį.

SVARBU: Visos prekės privalo turėti priskirtą tiekėją, nes užsakymai kuriami pasirinkus tiekėją. Pasirinkus tiekėją galima rinktis tik tiekėjui priskirtas prekes.

Tiekėjo užsakymų neįmanoma ištrinti, tačiau galima atšaukti! Žinoma, visa tai daroma, jog prekių likučiai būtu sandėliuojami tvarkingai ir paslaptingai nedingtų kiekis. Dar vienas svarbus dalykas - sandėlyje neįmanoma kaupti neigiamo likučio. Tačiau, naudojant išplėstini sandėlio valdymą Jūs kaupsite du skirtingus likučius. Likutis prie prekės (virtualus) ir likutis sandėlyje (physical ir usable - naudojami dėl rezervacijos). Virtualiame likutyje (prie prekės) bus fiksuojami visi pardavimai į minusą, kas padės jums orientuotis kaip, ką užsakinėti iš tiekėjo.

Apibendrinus: turėsite dvejus likučius. Tai virtualus prekės likutis, kuris apjungia aktyvius užsakymus ir gali kaupti minusinį kiekį ir turėsite sandėlio likutį. Produkto likutis apsiskaičiuojant tikrinant koks kiekis sandėlyje ir kiek prekė turi aktyvių užsakymų. Jeigu prekė nupirkta 3 kartus, o sandėlyje 0 vnt, tai matysite prekės likutį: -3. Jeigu prekės likutis sandėlyje teigiamas: 5 vnt, o prekė turi tris aktyvius užsakymus, tai bendras prekės kiekis: 2 vnt. 

SVARBU: Tik išsiuntus užsakymą, kiekis išminusuojamas iš sandėlio, o atšaukus išsiųstą užsakymą - kiekis grįšta į sandėlį. Tai padės išvengti keistų nemalonumų ir nesusipratimų.

Apibendrinimas

Šiame straipsnyje išvardijau pagrindines išplėstinio sandėlio valdymo funkcijas. PrestaShop taip pat siūlo galimybę perkelti likučius iš vieno sandėlio į kitą ir stebėti likučių kelią. Taip pat, stebėti realų prekės statusą (likučius), bei numatoma prekės išpardavimą (tai padeda nuspręsti, kada prekė bus išparduota). Žinoma ir įvairūs papildomi konfigūravimai, jog veiktu pagal Jūsų poreikius. 

Apibendrinant, tai tikrai puikus variantas, tiems, kurie naudoja sandėlius ir sandėliuoja prekes. Tai padės kontroliuoti prekės likutį ir išvengti nesusipratimų, padės palaikyti tvarką sandėlyje, pagreitins pirkimo - siuntimo procesą. Ruošti naujus tiekėjo užsakymus. O kas svarbiausia - visa tai nemokamai ir nereikia naudoti jokių trečiųjų sistemų. Kitas svarbus dalykas - itin paprasta grįštį į seną, tradicinį likučių valdymą. 

Taigi, o kokie tie minusai? Žinoma, kaip ir visur išlenda vienas, kitas neaiškumas, klaida sistemoje, tačiau didžiausia minusą paminėčiau - ne itin malonus perėjimas iš įprasto likučių tvarkymo į išplėstinį, kai parduotuvė jau veikia ir kiekvieną dieną vyksta pirkimai. 

Naudojame trečiųjų šalių slapukus siekdami analizuoti svetainės srautą. Skaityti plačiau
Sutinku Nesutinku