2016 m. balandžio 16 d. - 4 min skaitymo

PrestaShop parduotuvės greičio optimizavimas

Galiu drąsiai teigti, jog tai viena dažniausių problemų visiems... Lėtas parduotuvės darbas. Žinoma, jeigu lėtumas pasireiškia tik valdymo srityje - tai dar susitaikyti galime, nors dirbantiems vadybinkams ne itin palankios darbo sąlygos. O kas, jeigu mūsų klientai susiduria su lėtai vartoma parduotuve? Prarandame klientus, prarandame google paieškos pozicijas (seo prastėja) ir visumoje - patiriame nuostolius. 

Šiame straipsnyje atskleisiu savo pagrindinius metodus, kaip optimizuoti PrestaShop parduotuvę ir pasiekti geresnius rezultatus greityje - paversti savo parduotuvę greitesne.

Optimizavimo planas

1) PrestaShop nustatymai

2) Paveikslėlių optimizavimas

3) PrestaShop moduliai

4) SQL užklausų tikrinimas

5) Kiti įrankiai

PrestaShop nustatymai

Žinoma, pradėkime nuo pačių paprasčiausių ir elementariausių dalykų - nustatymų. Jau PrestaShop komanda pagalvojo apie tai ir suteikė ganėtinai geras sąlygas lengvai ir greitai mums pritaikyti šiuolaikiškus metodus optimizuojant HTML, CSS, JS kodą. Vienu paspaudimu perkelti JavaScript kodą į puslapio apačią ir optimizuoti Apache per .htaccess failą.

Kaip turi atrodyti nustatymai?

PrestaShop parduotuvės greitis

Šiuos nustatymus galite rasti: Išplėstiniai parametrai -> Našumas. Žinoma, jeigu naudojate papildomus modulius, išskirtinį dizaino šabloną, tai gali būti, jog ne viską pavyks suderinti. 

Žemiau pasirinkite šifravimo nustatymus: Naudoti Rijndael su mcrypt lib. Viskas, šioje dalyje mūsų darbas baigtas, o kešavimą palikime sekančiai daliai. (Skaitykite apie tai žemiau).

Paveikslėlių optimizavimas

Pati didžiausia visų klaida - neteisingi paveikslėlių nustatymai. Teko matyti variantų, kai parduotuvėje sukurta NET 20 skirtingų paveikslėlių tipų (Nustatymai -> Vaizdai). Įsivaizduojate, ką tai reiškia? Įkėlus vieną paveikslėlį, PrestaShop sistema sugeneruoja laikiną kopiją ir 20 skirtingų dydžių. Susiduriame su INODE problemomis. 

Kitas dalykas - ar tikrai esame pasirinkę tinkamus dydžius? Dažnai pastebiu, jog kategorijose, parduotuvės pagrindiniame puslapyje atvaizduojame produkto paveikslėlį itin mažą, o nuoroda - į dvigubai, trigubai didesnių matmenų paveikslėlį. Tai LABAI LABAI lėtina parduotuvės darbą. Jeigu mums reikalingas paveikslėlis - 120 x 120 dydžio, tai susikurkime reikalingą dydį ir kreipkimės (pasiimkime) tik reikalingo dydžio paveikslėlį, o ne 670x1024 px ir sumažinkime per kodą ar CSS paveikslėlio dydį.

Suprantu, jog šiems parametrams persižiūrėti, persikodinti naudojamus modulius užtruksite, tačiau tai bus ilgalaikė ir tikrai stipri investiciją kalbant apie Jūsų parduotuvės optimizavimą ir greitį.

PrestaShop paveikslėlių nustatymai
PrestaShop paveikslėlių nustatymai

Matote? Naudoju paveikslėlį 101 x 101 matmenų. O įterpiu kokį? 2.5 karto didesnį paveikslėlį. Žinoma, tai nėra didelių matmenų paveikslėliai, tačiau elektroninėje parduotuvėje mes atvaizduojame galybę produktų. Paskaičiuokite, kiek mes prarandame, kai atvaizduojame 50 produktų pagrindiniame puslapyje? 100 kategorijų puslapiuose? O jeigu kiti įterpia dar didesnių matmenų paveikslėlius? 

Tai pavizdys iš mano asmeninės parduotuvės https://elPresta.eu. Ir taip, aš pats nesu susitvarkęs! Nors mano situacija kiek lengvinanti, nes produktų skaičius minimalus, tačiau galiu atvirai pasakyti, jog lėtais žingsniukais parduotuvė tvarkoma ir bus prieita prie šios dalies.

Paveikslėlių spaudimas

Susitvarkius visus nustatymus mūsų laukia kita svarbi dalis: paveikslėlių spaudimas. Ar žinojote, jog galite įkelti paveikslėlį, kuris užima net 70% mažiau vietos, o kokybės suprastėjimo net nepastebėsite? O kaip manote, ar tai turi įtakos greičiui? Taip. Iš 700 kb, mes galime suspausti paveikslėlį iki 250 kb ir taip atlikti su visais paveikslėliais.

Mano pagrindinis ir pats patikimiausias, geriausias įrankis: https://compressor.io/ . Prieš keliant paveikslėlį į parduotuvę, būtinai pasinaudokite įrankiu ir kelkite jau suspaustą paveikslėlį. Jūs nustebsite, kaip greičiau veiks parduotuvė ir kaip drastiškai pagerės greičio vertinimo rezultatai.

PrestaShop compress image

Straipsnyje panaudotą paveikslėlį suspaudžiau su compressor.io ir gavau 64 % mažesnį paveikslėlį, o kokybė, tai mano akimis nepasikeitė. 

Ką daryti, jeigu nežinojote apie tokio tipo įrankius ir Jūsų parduotuvėje jau didžiuliai kiekiai paveikslėlių? Išeitis žinoma yra. Tik gaila, jog tikrai nėra pigus variantas.

Analogiškas projektas - kraken.io siūlo įvairius paveikslėlių spaudimo planus - https://kraken.io/plans . Tai 15 gb paveikslėlių perspaudimas Jums kainuos 39 $ / mėn (galite tai atlikti kartą, o sekantiems įkėlimams pasinaudoti nemokamu compressor.io). Siekiant sujungti kraken.io ir PrestaShop sistemą rekomenduoju modulį - http://www.presteamshop.com/en/modules-prestashop/kraken-image-optimizer.html . Tai Jums kainuos dar papildomus 30 Eur. 

Jeigu nenorite žaisti ir spausti po vieną paveikslėlį, tai žinoma, galite naudotis kraken paslaugomis, o tiems, kurie siekia sutaupyti pinigų ir geriau investuoja laiką - pasinaudokite nemokamų compressor.io įrankiu. Deja, bet kiek mažiau rekomenduoju kitus įrankius, kurie naudoja nemokamą yahoo smush, nes pasiekiamas tikrai ne optimaliausias variantas.

PrestaShop moduliai

Šioje dalyje stipriai neišsiplėsiu, o tiesiog paminėsiu pagrindinį tikslą: rekomenduoju išdiegti visus nereikalingus ir nenaudojamus modulius. Rekomenduoju atsisakyti statistikos modulių, jeigu naudojate Google Analytics paslaugas. Renkate statistiką dvejais skirtingais įrankiais, o abu įrankiai pasiglemžia Jūsų parduotuvės greitį. Pasirinkite vieną!

Garantuoju, jog Jums tikrai nėra reikalingi 200-270 modulių, kuriuos galite rasti įsidiegus PrestaShop sistemą, pirktinį šabloną. Atsisakykite nenaudojamų. Atsisakykite naudojamų, kurie nėra būtini. Atsisakykite statistikos modulių.


Tikiuosi, jog pateikti patarimai ir informacija nors truputį Jums pravers. Siekiant neišsiplėsti per daug, tai straipsnis bus padalintas į dvi dalis, o sekanti dalis pasirodys naujoje savaitėje.

Naudojame trečiųjų šalių slapukus siekdami analizuoti svetainės srautą. Skaityti plačiau
Sutinku Nesutinku